Vodič za montažu solarnih konstrukcija u 2024.

Tražite nosač za solarne panele? Razmotrimo prednosti i mane različitih opcija za montiranje, kao i najbolje brendove u 2024. godini.

Posted by Milovan Misho Petković on Fri, Dec 8, 2023
In
Tags

S obzirom na brz rast solarnog sektora u poslednjim godinama, tehnologija koja se koristi za montiranje panela na krovove stambenih objekata doživela je neverovatan napredak i brzi razvoj. Sada su dostupni sistemi za montažu solarnih panela za sve vrste krovova, od asfaltnih šindri do crepnih pločica, do krovnih panela od stojećeg metala i svega između.

Moderni sistemi za montažu solarnih panela sastoje se od pričvršćivanja za krov (sa ili bez prekrivanja), montažnih šina i stezaljki za module. Ovi proizvodi su dizajnirani kako bi omogućili radnicima brzu i efikasnu instalaciju solarnih panela koji će trajati decenijama na krovu, uz minimalan uticaj na krovne materijale i bez prokišnjavanja krova. Takođe su dostupne i konstrukcije za postavku solanih panela na zemlji.

Postoji mnogo opcija koje možete odabrati, bez obzira na stil vašeg krova ili potrebe za postavljanjem sistema na zemlji. Vaš instalater solarnih panela će znati najbolju opciju kako biste najbolje iskoristili svoj solarni sistem.

U nastavku je naš stručni pregled rešenja za montažu solarnih panela, koji ističe tri najbolje marke montaža solarnih panela i razmatra prednosti i mane solarnih sistema postavljenih na krovu u odnosu na sisteme postavljene na tlu. Solarni paneli i konstrukcije

Sažetak

  1. Šta predstavlja montaža i postavljanje solarnih panela?
  2. Koji su najvažniji delovi sistema za postavljanje solarnih panela?
  3. Pričvršćivanje za krov
  4. Stezaljke za module
  5. Montažne šine
  6. Spojke za solarne panele
  7. Koji sistem za postavljanje na zemlji je najbolji?
  8. Najbolje opcije solarnih konstrukcija na zemlji
  9. Čelične konstrukcije za solarne panele
  10. Aluminijumske konstrukcije za solarne panele

Šta predstavlja montaža i postavljanje solarnih panela?

Montaža i postavljanje solarnih panela su oprema koja osigurava da se solarni paneli čvrsto drže na mestu.

Montaža omogućava podešavanje panela za optimalan nagib, što može biti zasnovano na geografskoj širini, godišnjim dobima ili čak dobu dana — kako bi se obezbedila maksimalna proizvodnja solarnje energije. Najčešće lokacije za montažu su na krovu, korišćenjem montaža za solarni krov, ili na zemlji sa opcijama za postavljanje na tlu. Što se tiče troškova, montaža i postavljanje obično čine oko 30% ukupnih troškova prosečnog solarnog sistema, kada se radi o montaži na krovu, dok kod sistema na zemlji čine do 20% ukupnih troškova.

Cena će zavisiti od vrste montaže koju koristite, količine potrebne opreme i troškova rada za instalaciju.

Najčešća tehnika postavljanja modula koristi nosač za montažu solarnih panela. Montažni nosači su čvrsti uređaji, obično napravljeni od nerđajućeg čelika ili aluminijuma. Svi proizvodi za montažu solarnih panela, bilo da se koriste na krovu ili na zemlji, moraju zadovoljiti stroge smernice kako bi se osigurala izdržljivost i strukturalna celovitost da bi izdržali jake vetrove i vremenske nepogode.

U nastavku ćemo vas uputiti kroz glavne komponente koje čine opremu za montažu, kako biste bolje razumeli strukturu koja će podržati vaše solarni panele.

Koji su najvažniji delovi sistema za postavljanje solarnih panela?

Oprema za postavljanje solarnih panela sastoji se od tri glavne komponente:

  • Pričvršćivanje za krov
  • Stezaljke za module
  • Montažne šine

Svaki od ovih alata igra ključnu ulogu u tome kako struktura podržava vaše panele, kako bi se osiguralo da dobijete maksimalnu količinu solarne energije od njih.

Pričvršćivanje solarnih panela za krov

Pričvršćivanje za krov su spojnice koje će biti pričvršćene na vaš krov kako bi osigurale postavljanje sistema za postavljanje panela.

Rupe koje ovi spojevi stvaraju biće okružene ‘prekrivačem’, što je plastični ili metalni štit koji se umeće između crepnih pločica kako bi se sprečilo prodor vode u rupu. Međutim, pričvršćivanje za krov se razlikuje za svaki tip krova. Kod nas su najzastupljeniji sistemi čeličnih kuka koje se montiraju na krovnu konstrukciju i sistem hangar vijka koji se buši u krovnu konstrukciju. Kod krovova pokrivenih trapeznim limom koristi se nekoliko sistema aluminijumskih mini rejlova. Spojka za solarne panele

Da biste malo dublje istražili, pogledajte dodatne informacije o postavljanju solarnih panela na krovove od crepa, limene krovove i ravne krovne površine.

Stezaljke za module

Stezaljke za module povezuju spojeve za krov, koji su ušrafljeni, sa montažnim šinama. Postoji nekoliko vrsta stezaljki za module, prilagođenih svakom uglu i uglu solarnog panela.

Montažne šine

Nakon bušenja u krov, spojevi za krov se zatim povezuju sa montažnim šinama putem stezaljki za module koje će podržavati solarne panele.

Iako postoje opcije za montažu bez šina, montažne šine se najčešće koriste jer se mogu pričvrstiti na većinu uglova krova, a mnogi instalateri su obučeni za rad sa sistemima montaže sa šinama, sa izuzetkom metalnih krovova (pesbno trapezni lim). Na našem tržištu su najčešće dostupni kineski moduli, samo nekoliko domaćih kompanija se ističe kada je reč o proizvodnji i kvalitetu. Spojka za solarne panele

Spojke za solarne panele

Paneli se pričvšćavaju za šine pomoću spojki. Ima nekoliko vrsta spojki za panele od čeka se izdvaja brza spojka koja je najpogodnija za montažu. Spojke mogu biti aluminijumske ili željezne. Obzirom da je većina ramova solarnih panela izrađena od aluminijuma poželjno je izabrati aluminijumske spojke zbog galvanskog spoja aluminijuma i željeza. Prilikom montaže aluminijuma uvek se koriste inoks vijci.

Koji sistem za postavljanje na zemlji je najbolji?

Problemi s solarnim panelima postavljenim na krovu često proizlaze iz ograničenja koja nameće karakteristika vašeg krova. Vlasnici kuća koji instaliraju solarne panele postavljene na zemlji to čine iz jednog od tri razloga:

Imaju nedovoljno prostora na krovu.
Njihov krov je okrenut na sever - što nije optimalno za proizvodnju energije.
Žele optimizovati performanse svog sistema.

Solarni paneli proizvode najviše energije kada su okrenuti prema jugu. S obzirom na orijentaciju vaše kuće, ovo nije uvek moguće. Na krovu mogu postojati dodatna ograničenja kao što su senka od okolnih zgrada i drveća.

Opcije koje možete odabrati uključuju postolja za postavljanje na zemlji koja se mogu učvrstiti u zemlji ili postolja koja se koriste kao tegovi (balasti). Postolja koja se koriste kao balasti postavljaju se na vrh zemlje i nisu učvršćena - već su zadržana masom samih panela. Postolja koja se koriste kao tegovi često su popularnija jer za njihovu instalaciju nije potrebno bušenje.

Najbolje opcije solarnih konstrukcija na zemlji

I kao je gradnja solarnih elektrana na zemlji tek u razvoju na našim područjima (najviše zbog zakonske regulative), bilo je dosta različitih dizajna solarnih konstrukcija na zamlji. Ipak ako je teren pogodan, najboji izobr je konstrukcije sa 2 reda verikalno postalvjenih panela u nizu do 20ak panela. Tu se izvdajaju dve vrste konstrukcija:

  • čelinčne (od galvanizovanog čelika)
  • aluminijumske
    Napomena: sistem konstrukcije varenjem treba izbgavati, zbog zaštite i održavanja

Spojka za solarne panele

Čelične konstrukcije za solarne panele na zemlji

U zavisnosti od prilika imaju svoje prednosti i mane. Ove konstrukcije su jeftnije i izdržljivije na pritisak, ali mnogo teže za montažu i održavanje Izdrađuju se od galvanizovanog čelika sa premazom cinka. Obzirom da pocinčani sloj troši različitom brzinom u različitim uslovima 5 do 15 µm godšinje, treba biti jako obazriv kod izbora pocinčane konstrukcije.

Aluminijumske konstrukcije za solarne panele na zemlji

Aluminijumske konstrukcije za solarne panele na zemlji čine u mnogome najbolji izbor za konstrukciju. Aluminjum je lakši i dugovečniji pa ga čini lakšim i bržim za montašu i održavanje. Pošto je većina okvira solanih panela izgrađena od aluminijuma, kada se paneli montiraju na aluminijumske konstrucije, tada konstrukcija i panel imaju isti linearni koeficient šrienja, što dugoročno čuvaju mehanička svojstva konstrukcije i panela. Najbolje opcije za postavljanje na zemlji dolaze i od najboljih brendova: APlus Solar, Alumil i Feal.

Autor: Milovan Misho Pektović, Teorijski i eksperimentalni fizičar

email: misho@orangeunit.com

tel: +381 65 3333 093