Solarni Paneli - 10 Najboljih brendova u 2023. godini.

Prema američkom časopisu SolarRevies prenosimo listu najbolje ocnijenejenih proizvođača solarnih panela u 2023. godini. Lista odnosi prevnstveno na američko tržište, ali može biti dobar pokazatelj i za evropsko.

Posted by Milovan Misho Petković on Mon, Aug 7, 2023
In
Tags

10 najboljih solarnih panela u 2023. godini Časopis SolarRewies svake godine pravi rang listu najboljih proizvođača solarnih panela za američko tržište. Njihovo rangiranje uključuje 6 različitih faktora:

  • cijena po kWp
  • finansijske performanse kompanije
  • kvalitet solarnog panela
  • garancija
  • investicije u SAD
  • mreža distributera

S obzirom na globalni rast tržišta solarnih panela u Evropi, većinu faktora možemo smatrati relevantnim za naše tržište. Konačna rang lista:

  1. Qcells
  2. Canadian Solar
  3. Maxeon/SunPower
  4. REC Group
  5. Jinko Solar
  6. JA Solar
  7. Silfab Solar
  8. Mission Solar
  9. Hyundai Solar
  10. Phono Solar
Redni broj Brend Prednosti Nedostatci
1 Qcells Proizvedeno u SAD-u, garancije na proizvod i performanse od 25 godina, najveći udeo na tržištu i dostupnost proizvoda na tržištu SAD-a, podružnica jakog globalnog korporativnog grupe Nije najefikasniji ili najbolji po performansama moduli
2 Canadian Solar Neki moduli proizvedeni u Severnoj Americi, 20-godišnja istorija, garancije na proizvod i performanse od 25 godina, odlična vrednost za novac, ugledan brend, profitabilna kompanija Nije najefikasniji ili najbolji po performansama moduli
3 Maxeon SunPower Najefikasniji moduli koje novac može kupiti, odlična garancija Neki moduli su ekskluzivni za SunPower, vrlo skupi za marginalno bolje performanse, Maxeon nije samostalno profitabilan
4 REC Group Drugi najefikasniji moduli, najbolji koeficijent temperature, odlična garancija Vrlo visoka cena, nedavna akvizicija kompanije može potencijalno uticati na kvalitet proizvodnje
5 Jinko Delimično proizvedeno u SAD-u, vrlo efikasni moduli za stambeno tržište, dobra vrednost Garancija nije jednako dobra kao kod drugih vrhunskih brendova
6 JA Solar Moduli dobre kvalitete po privlačnoj ceni Garancija nešto slabija u poređenju sa najboljim brendovima
7 Silfab Solar Proizvedeno u SAD-u, garancije na performanse od 30 godina i na proizvod od 25 godina, nove napredne tehnologije u razvoju Prilično skupo, manja kompanija koja ne objavljuje finansijske informacije
8 Mission Solar Proizvedeno u SAD-u, garancije na proizvod i performanse od 25 godina, pristojna vrednost za novac Nije najviša efikasnost
9 Hyundai Solar Kompanija sa dugom istorijom, garancije na performanse i proizvod od 25 godina, veoma jaka korporativna grupa Nije najviša efikasnost
10 Phono Solar Moduli visoke efikasnosti, uspešna kompanija sa podrškom kineske vlade, dobar ugled, dugotrajna kompanija Garancija je prosečna u industriji, nije puno distribucije u SAD-u

1: Qcells - solarni paneli

Qcells Korejska kompanija Qcells (nekadašnje Hanwha Q CELLS) ne proizvodi tehnološki najnaprednije solarne panele na svetu. Međutim, ova kompanija proizvodi visokokvalitetne module i kompletno snabdeva tržište SAD-a više od bilo kog drugog brenda.

Početkom 2023. godine, QCells je najavio značajno povećanje proizvodnje solarnih materijala u SAD-u, uključujući kristale, ploče i ćelije koje čine ranu fazu proizvodnog procesa modula. Trenutno kompanija proizvodi 1,7 GW modula svake godine u Daltonu, Džordžija, sa planovima da proširi tu kapacitet na preko 8 GW u skorijoj budućnosti.

Ovo proširenje će doprineti već snažnoj ponudi kompanije. U 2022. godini, Qcells solarni paneli korišćeni su u oko 25% solarnih instalacija u Kaliforniji (državi koja čini 40% instalacija solarnih sistema za domaćinstva u zemlji), što je povećanje sa 16% u 2021. godini.

Trenutna glavna linija kompanije na tržištu SAD-a je Q.PEAK DUO BLK G10+, koji koristi 120 pola PERC solarnih ćelija i pruža izlaznu snagu od 350W do 370W pri standardnim testnim uslovima (STC). Qcells nudi garancije na proizvod i performanse od 25 godina američkim korisnicima. Ovi moduli pokazuju odlične performanse i dugotrajnost i prevazilaze industrijske proseke.

Govoreći o dugovečnosti, dugogodišnja pripadnost kompaniji Hanwha (jednoj od najjačih korporativnih grupa na svijetu) i planovi za proširenje u SAD-u govore o njenom dugoročnom uspehu. Pomenuto proširenje na više lokacija u Džordžiji će joj pomoći da ostane lider na tržištu solarnih sistema za domaćinstva, dok će ulazak u oblast skladištenja energije sa linijom Q.HOME CORE otvoriti nove mogućnosti za sticanje prepoznatljivosti i prihoda.

2: Canadian Solar

Canadian Solar Canadian solar zauzima drugo mesto u ovogodišnjem rangiranju, podržan svojim 20-godišnjim uspehom na tržištu, finansijskom izveštajima i vreednošću za uloženi novac. Proizvodi ove kompanije se prave u Kini i Kanadi, ali postoje glasine da razmatraju izgradnju proizvodnog postrojenja u SAD-u u budućnosti.

Trenutno, Canadian solar je izbegao zabrinutosti koje su sprečile druge velike kineske brendove da prodaju panele u Americi u skladu sa Zakonom o sprečavanju prinudnog rada Ujgura. Ova situacija je vrlo promenljiva i carinske vlasti SAD-a i EU (posebno Njemačke) mogu istražiti druge kineske proizvođače u budućnosti.

Najbolji Canadian solar paneli za kućnu upotrebu su HiKu6 i HiKu Black serije. Ovi moduli koriste 108 pola PERC ćelija kako bi pružili do 420W izlazne snage prema standardnim testnim uslovima (STC). Garancija na proizvod i performanse su 25 godina u SAD.

3: Maxeon/SunPower

Maxeon/SunPower

Maxeon je dugo proizvodio neke od solarnih modula najveće efikasnosti na svetu, koji su takođe najmanje podložni degradaciji tokom dugog perioda. Poznati po odličnom performansu pri slabom svetlu, veoma niskom temperaturnom koeficijentu i niskoj godišnjoj degradaciji, zaista su korak ispred ostalih.

Nažalost, preformase i kvalitet se znatno odražavaju na cenu. Maxeon moduli su blizu vrha tržišta po ceni po vatu, prodavani sa značajnim premijama koje često nadmašuju koristi od povećanog performansa (tj. premija od 20 do 30% za relativno povećanje efikasnosti i izlaza od 5 do 10%).

Module sa interdigitated back contact (IBC) tehnologijom kompanija Maxeon je dugo ekskluzivno prodavala putem instalatera SunPower-a u Sjedinjenim Američkim Državama, ali se ova saradnja neznatno promenila ove godine. 5. januara 2023, Maxeon i SunPower potpisali su novi ekskluzivni ugovor, ali samo za Maxeon 6 panele, koji su bili brendirani kao SunPower M-Series solarni paneli. Maxeon 3 serija solarnih panela sada je dostupna drugim instalaterima u Severnoj Americi po prvi put, distribuirana od strane Greentech Renewables i dolazi sa garancijom od čak 40 godina, što je vodeće u industriji.

Biće interesantno videti kako će se ekspanzija Maxeona na šire američko tržište prevesti u tržišni udeo. Kompanija je objavila neto gubitak od 285 miliona dolara između četvrtog kvartala 2021. i trećeg kvartala 2022. godine (i zapravo nije ostvarila profit od kako se odvojila od SunPower-a 2020. godine), ali predviđa snažan rast potražnje u narednih nekoliko godina dok se proizvodnja 3 Series modula u Meksiku povećava. Pažljivo ćemo pratiti da vidimo može li preokrenuti situaciju.

4: REC Group

REC Group Na četvrtom mestu za 2023. godinu nalazi se REC, norveška kompanija koja je sada u vlasništvu mumbajske mega-konglomeracije Reliance Industries Limited. REC proizvodi heterojunkcione i TOPCon solarne ćelije i proizvodi module koji se takmiče s Maxeon-ovim po performansama, kvalitetu i dugovečnosti. Zapavo, REC prevazilazi Maxeon po koeficijentu temperature.

Nije samo to, već je REC preuzeo proizvodnju Panasonikovih visokoperformansnih modula s heterojunkcijom. Ponovo, ovi super-visokoefikasni paneli dolaze po ceni u premijum kategorije, ali njihova performansa na duže staze govori sama za sebe.

  1. godine će biti lansirani REC-ovi N-Peak 3 Black moduli u Sjedinjenim Američkim Državama i nastaviće se prodaja njihovih odličnih Alpha Pure i Twinpeak linija proizvoda. Kao i drugi vodeći proizvođači modula, REC je nedavno usklađen sa podudaranjem garancije na performanse od 25 godina sa garancijom na proizvod od 25 godina za svoje najbolje module.

Sa tehnologijom vrhunskog nivoa i snažnom istorijom performansi, REC solarni paneli ostaju prvi izbor za one koji traže najbolje što novac može da kupi. Ipak, pratit ćemo eventualne velike promene u planovima za proširenje proizvodnje pod novim vlasništvom.

5: Jinko Solar

Jinko Solar Na petom mestu nalazi se Jinko Solar, velika kineska kompanija sa značajnim prisustvom na tržištu Sjedinjenih Američkih Država. Kompanija proizvodi 400MW solarnih panela svake godine u Jacksonville-u, Florida, što čini oko 9% njenog godišnjeg proizvodnog kapaciteta.

Jinko je jedan od najvećih proizvođača solarnih panela na svetu, sa prijavljenim prihodom od preko 6 milijardi dolara između četvrtog kvartala 2021. godine i trećeg kvartala 2022. godine, što predstavlja povećanje od više od 24% u odnosu na prethodnih 12 meseci. Njihovi najbolji solarni moduli za kućnu upotrebu su Eagle 66TR G4, koji pružaju skoro 21% efikasnosti i nalaze se na ovogodišnjoj listi najboljih proizvoda prema PVEL-ovim ocenama.

U budućnosti ćemo pratiti da vidimo da li će Jinko proširiti proizvodnju u Sjedinjenim Američkim Državama nakon donošenja IRA zakona i da li će povećati tržišni udeo u SAD. Podaci iz Kalifornije ukazuju da su proizvodi ove marke instalirani na oko 2% kućnih solarnih sistema tokom 2022. godine.

6: JA Solar

JA Solar Možda je poznata po svojim supersnim solarnim modulima za velike elektrane, ali JA Solar je ogromna (i izuzetno uspešna) kineska kompanija, sa rastom prihoda od preko 35% u 2022. godini u poređenju sa 2021. godinom.

Kao i njen prihod, tržišni udeo JA Solar-a u sektoru kućnih solarnih instalacija naglo je porastao u protekloj godini. Njihovi proizvodi sada se koriste u 2% kućnih instalacija u Kaliforniji, u poređenju sa svega 0,4% pre godinu dana. Ova marka je spremna da postane prepoznatljiva u Sjedinjenim Američkim Državama, sa postrojenjem za proizvodnju snage 2 GW koje će biti završeno do kraja 2023. godine.

Glavni proizvodi JA Solar-a za kućno tržište su moduli sa 54 i 60 ćelija koji koriste pola sečenih mono PERC ćelija. Oni se odlično ponašaju i pružaju odličan odnos vrednosti i cene.

JA Solar je kineska kompanija koja je podložna tarifama i carinama, ali su njeni proizvodi podložni nižim taksama od drugih, delom zbog obimnih svedočenja i dokaza koje je predstavila Ministarstvu trgovine. Kao takvi, proizvodi ove kompanije poznati su po niskim cenama, što ih čini odličnim izborom za budžetske instalacije na tržištu sa malo jeftinih opcija.

7: Silfab Solar

Silfab Solar Novajlija na našoj rang listi na sedmom mestu je Silfab, proizvođač solarnih panela iz Severne Amerike koji su se pokazali veoma popularni u doba tarifa i trgovinskih restrikcija. Međutim, proizvodi ove kompanije nisu interesantni samo zbog nedostatka jeftinih kineskih modula; Silfab-ove linije solarnih panela Prime i Elite su odlične same po sebi, a kompanija deluje spremno da nastavi sa proizvodnjom visokokvalitetnih modula i inovacijama u budućnosti.

U tom smislu, kompanija je obećala da će nastaviti sa širenjem svojih proizvodnih pogona u Sjedinjenim Američkim Državama i partnerstvom sa Endurans Solarom započeti novi pristup proizvodnji solarnih modula sa pozadinskim kontaktom koji je ekološki odgovorniji i estetski lepši. U međuvremenu, njihovi postojeći proizvodi dolaze sa garancijom performansi od 30 godina i garancijom na proizvod od 25 godina.

8: Mission Solar

Mission Solar Mission Solar je proizvođač solarnih modula sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, u vlasništvu južnokorejskog konglomerata OCI Company Limited. Volimo američkog proizvođača je slogan kojim se ponosi svojom istorijom proizvodnje solarnih modula u San Antoniju, Teksasu.

Međutim, još uvek nemamo uvid u finansijske performanse brenda - matična kompanija OCI je javno listirana i objavljuje finansijske izveštaje, ali ne razdvaja performanse svoje solarnog odeljenja. Ako bismo mogli videti čvrste finansijske rezultate samog brenda Mission, to bi moglo unaprediti njegovu poziciju za jedno ili dva mesta na rang listi.

Kao i skoro svi brendovi na ovoj listi, Mission sada nudi 25-godišnje garancije na proizvode i performanse svojih modula. Trenutno najbolji solarni paneli za domaćinstva ove kompanije sadrže 66 mono PERC solarnih ćelija i pružaju do 400W STC izlaza pri 19.9% efikasnosti.

9: Hyundai Solar

Hyundai Solar Solarni paneli kompanije Hyundai proizvode se od strane ogranaka južnokorejskog giganta Hyundai Heavy Industries, poznatog kao Hyundai Energy Solutions. Trenutni vodeći moduli kompanije su XG serija, koja sadrži 120 polovina rezanih ćelija i nudi izlaz između 350 i 375 W, na osnovu ukupnih efikasnosti modula od 19.2% do 20.6%.

Prodaja Hyundai solarnih modula predstavlja veoma mali deo tržišta kućnih solarnih sistema u Sjedinjenim Američkim Državama. Ipak, dugogodišnja istorija i finansijski uspeh kompanije trebalo bi da ohrabre sve one koji razmatraju ove module za svoj dom. Hyundai je moćan korporativni koncern sa dubokim džepovima, što mu omogućava da se nosi sa usponima i padovima solarnog industrije.

10: Phono Solar

 Phono Solar Poslednje mesto na našoj rang listi proizvođača za 2023. godinu pripada kompaniji Phono Solar. Osnovana 2007. godine, ova kompanija je podružnica kineske vlade kontrolisana od strane SINOMACH grupe. Proizvodi kompanije nisu toliko popularni u Sjedinjenim Američkim Državama kao neki drugi na ovoj listi, ali su prisutni već dugi niz godina i nikada nismo čuli ništa loše o njima.

Najbolji solarni paneli kompanije Phono Solar - TwinPlus i TwinPlus Pro - uključuju module koji postižu efikasnosti znatno veće od 21%. To je impresivan rezultat, a u kombinaciji sa cenama koje su otprilike u okviru industrijskog proseka, to je glavni razlog zašto je Phono uključen na ovu listu.

Faktor rangiranja Bodovi (od 50) Šta se obuhvata
Vrednost 15 Prosečna veleprodajna cena po vatu
Finansijska performansa kompanije 10 Javno dostupne finansijske izveštaje, operativni prihod, pozitivna neto dobit, rast prihoda na godišnjem nivou
Kvalitet modula 10 Efikasnost, koeficijent temperature, prisustvo na listi PVEL Top Performers za 2022. godinu
Garancija 5 Dužina trajanja garancije za proizvod i performanse
Investicije u Sjedinjenim Američkim Državama 5 Sedište ili kancelarije u Sjedinjenim Američkim Državama, proizvodni kapacitet u Sjedinjenim Američkim Državama, prisustvo na sajmovima
Mreža distributera 5 Procenat tržišnog učešća